Prof. dr. Huub op den Camp – ‘Hoe te leven in extreme condities’

Maandag 8 januari 2024- ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 20.00 uur.

Het werkterrein van Huub op den Camp is dat van de ecologische microbiologie. Hij onderzocht in zijn lange wetenschappelijke loopbaan met name extremofielen. Een extremofiel is een organisme dat goed onder extreme fysieke of geochemische omstandigheden kan leven. Omstandigheden waarin een mens nog geen microsececonde zou overleven. De meeste extremofielen zijn dan ook micro-organismen, zoals schimmels, algen en bacteriën. Wetenschappelijke onderzoek levert fundamentele kennis op, maar levert ook handvatten voor maatschappelijk gebruik. Eiwitten (enzymen) van extremofiele bacteriën kennen al een brede toepassing in de wasmiddelenindustrie en de medische diagnostiek.

In de lezing, ‘Hoe te leven in extreme condities’, zal na een inleiding over verschillende soorten extremofielen ingegaan worden op het microbieel leven in zure vulkaanecosystemen (o.a. modderpoelen en fumarolen). Hierbij gaat de spreker in op het broeikasgas methaan dat een belangrijke component is van vulkanisch gas. Kennis van consumptie en productie van methaan is zeer relevant in het kader van de actuele klimaatdiscussies.

Een tweede onderwerp met een raakvlak naar de maatschappij zijn de bijzondere aardmetalen die onmisbaar zijn in alle elektronica die we als mensen gebruiken (telefoon, computers, accu’s etc.). Door onze vondst van bacteriën die alleen kunnen groeien in aanwezigheid van deze bijzondere aardmetalen wordt biologische recycling van deze metalen mogelijk.

Huub Op den Camp is emeritus hoogleraar Ecologische Microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij begon in 1974 zijn loopbaan als student biologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hij bleef zijn hele carrière aan deze universiteit verbonden, werd in 2005 benoemd tot universitair hoofddocent en in 2015 tot hoogleraar met als leeropdracht Microbiologie van zure vulkaanecosystemen. Op 31 augustus 2022 nam hij na 48 jaar afscheid omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Bij die gelegenheid ontving hij de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Professor Op den Camp is woonachtig in Oostrum.

Op den Camp heeft een groot Nederlands en internationaal netwerk en dat resulteerde onder meer in spraakmakende publicaties in tijdschriften als Nature en PNAS. Zijn werk gaat over vele landsgrenzen heen. Hij publiceerde meer dan 320 artikelen en heeft meer dan 30 promovendi begeleid. Op den Camp draagt graag zijn passie voor de microbiologie uit naar het grotere publiek. Het lukt hem om uiterst complexe materie op een dusdanige manier uit te leggen dat zijn publiek net zo gefascineerd raakt als hij zelf is.