Prof. dr. Dirk de Schutter over filosofe Hannah Arendt: ‘Liegen en de banaliteit van het kwaad’

Maandag 13 november 2023 ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 20.00 uur.

Hannah Arendt (1906-1975) neemt in de geschiedenis van de filosofie een unieke plaats in. Ze heeft de filosofie verrijkt met een nieuwe kijk op zowel het actieve als het contemplatieve leven én met een politieke theorie die draait om pluralisme en het vermogen om opnieuw te beginnen. Haar analyses van totalitarisme, antisemitisme en het kwaad zijn in hun invloed haast ongeëvenaard.

Hannah Arendt sluit haar studie over het totalitarisme af met de angstige bedenking dat totalitaire regimes misschien de dood van de totalitaire leiders, Hitler en Stalin, overleven en een onuitroeibaar bestanddeel van de menselijke geschiedenis zullen uitmaken. De laatste jaren is gebleken dat haar vrees niet ongegrond was. Met name de leugenachtigheid die totalitaire regimes ten diepste tekent, heeft zich razendsnel over de wereld verspreid in de vorm van alternative facts, complottheorieën, enzovoort.

Aan die leugenachtigheid wil de spreker in zijn Adelbertlezing graag enkele gedachten wijden: hoe leugenachtigheid de wereld onbewoonbaar zou kunnen maken en dreigt uit te monden in de banaliteit van het kwaad.

Prof. Dr. Dirk de Schutter (1954)  Dirk De Schutter – filosoof – essayist studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University in Washington D.C. Hij promoveerde in 1986 op een proefschrift over Martin Heidegger. Tot zijn emeritaat, 1 oktober 2015, was hij als hoogleraar verbonden aan de KU Leuven (Campus Brussel) en de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert regelmatig over negentiende en twintigste-eeuwse filosofie en literatuur.

Binnen zijn activiteiten neemt het werk van Hannah Arendt een bijzondere plaats in. Hij heeft (met zijn kompaan Remi Peeters) diverse werken van Hannah Arendt naar het Nederlands vertaald, heeft diverse boeken over haar gepubliceerd en heeft haar gedachtegoed in talloze cursussen en spreekbeurten uitgedragen.

Wanneer u een toegankelijke introductie tot zowel Hannah Arendt als Dirk de Schutter zou willen horen bevelen we u de diverse filmfragmenten op deze website van harte aan: De kernconcepten bij Hannah Arendt begrijpelijk uitgelegd door een expert. – Hannah Arendt Instituut (hannah-arendt.institute)

Het bestuur van Adelbert nodigt haar leden van harte uit voor deze lezing.