Documentairefilm ‘In the hour of victory’ – Over leven en dood van Major Anthony Smith – introductie door dhr. P. Peters

Maandag 19 februari 2024- ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 19.30 uur.

De stichting Overloon War Chronicles stelt zich o.a. ten doel de portretfoto’s en de achtergrondverhalen te verzamelen van de 281 gevallen strijders voor onze vrijheid die begraven liggen op de Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg in Overloon.

Tijdens het onderzoek naar de uit Bermuda (Engelse kolonie) afkomstige Major Anthony F. “Toby” Smith stuitten ze op een bijzondere erfenis.

Toby Smith was zeer begaan met de bedreiging van de Westerse vrije wereld door de nazi’s. Hierom heeft hij zich in 1940 vrijwillig aangemeld bij het Britse leger. Toby sneuvelt op 14 oktober 1944 tussen Overloon en Merselo en wordt begraven op Overloon War Cemetery. De herinnering aan hem leeft echter voor altijd voort doordat, meer dan 50 jaar na het einde van de oorlog, zijn verhaal door zijn kleinzoon én schrijver Jonathan D. Smith wordt herontdekt in ruim 300 persoonlijke brieven die Toby destijds aan zijn achtergebleven vrouw heeft geschreven. Deze brieven geven een gedetailleerde en intieme kijk op zijn ervaringen en belevingen van de oorlog zoals die zich aan hem voordeed.

Zijn kleinzoon heeft deze brieven verwerkt in een boek: “In the hour of victory”. Dit boek is vervolgens aanleiding geweest het relaas van major Smith te verwerken in een gelijknamige docufilm. Deze film, die deze avond ondertiteld aan u getoond wordt, heeft verschillende prijzen gewonnen op internationale filmfestivals in de VS en de UK.

Voorafgaand zal dhr. Piet Peters uit Overloon een korte introductie verzorgen over de achtergrond van de grote slag om Overloon waarin major Anthony Smith gesneuveld is.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door de stichting Overloon War Chronicles (Website Overloon War Chronicles) en is een samenwerking tussen Adelbert Venray, Literair Café Venray en Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (Venray).