Prof.dr.ing. Gert-Jan Nabuurs – ‘De toekomst van onze bossen’

Maandag 7 november 2022 – ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 20.00 uur.

Bossen staan enorm in de aandacht. Wereldwijd en dichtbij huis. Het gaat daarbij om vraagstukken als duurzaam beheer, houtvoorziening, CO2 vastlegging, biodiversiteit en recreatie.

De spreker zal ingaan op de rol van wereldbossen in het wereldklimaat, op de rol van het Europese bos en hoe we dat zodanig kunnen beheren dat het alle functies van het bos vervult. Wat zijn de trends, hoe gaat het beheer en het beleid vanuit Brussel. Ook het Nederlandse bos en ons bos rond Overloon en Venray komt aan de orde.

Gert-Jan Nabuurs is professor Europese bossen aan de Universiteit Wageningen. Geboren (1967) en getogen in Overloon, waar hij nog steeds woont. Zijn groep is gespecialiseerd in analyses van het Europese bos, gebaseerd op bosinventarisatiedata van alle Europese landen. Hij adviseert de Europese Commissie over dit soort vraagstukken. Daarnaast is hij Coordinating Lead Author van het hoofdstuk landgebruik geweest in het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat april j.l. uitkwam. Hij heeft inmiddels in zes IPCC-rapporten een rol vervuld en adviseerde in de adviescommissie duurzaamheid biomassa voor bio-energie.