Joop van Velzen M.Sc./M.A – ‘Over Advent- en Kerstmuziek’

Maandag 12 december 2022– ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 20.00 uur.

>klinkende klassieke parels van donker naar licht<

Tijdens de lezing zal klassieke kerstmuziek klinken uit vele eeuwen. Reeds uit de periode van vóór het begin van de jaartelling zal een Byzantijnse muzikaal orthodoxe ‘aankondiging’ te horen zijn van de geboorte van de zoon van God. En vele componisten (tot in de 21e eeuw) hebben daarna in zowel vocale als instrumentale muziek op soms onnavolgbaar mooie wijze getuigenis ervan afgelegd.

De verzameling ‘parels’ is te omvangrijk om dat in één presentatie te laten zien en horen, maar de doorsnee tijdens de lezing zal meer dan representatief zijn. Zelfs uitstapjes naar de volksmuziek (uit verschillende delen van de wereld) en aansprekende andere uitvoeringen van bestaande en bekende composities verdienen – zoals u zult ervaren – ongetwijfeld de kwalificatie van ‘parel’!

Joop van Velzen is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij studeerde biologie/botanie en muziekgeschiedenis aan de universiteiten Utrecht en Vancouver/Canada. Tevens was hij directeur van een organisatie op het terrein van managementopleidingen, coaching en bedrijfsadviezen. Als schrijver publiceerde hij de meerdelige biografie ‘Clara Schumann & Johannes Brahms’. Reeds jaren verzorgt hij colleges, lezingen en presentaties over een brede waaier van thema’s uit de wereld van de klassieke muziek aan HOVO’s en culturele verenigingen.