Schrijver-journalist-onderzoeker Frank Westerman – ‘Sprekende feiten, schrijven uit verwondering’

Maandag 9 januari 2023– ‘De Baank’ Albionstraat 26 te Leunen – aanvang 20.00 uur.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het LCV, Literair Café Venray.

               “Wat antieke schedels en de ijsberen van Spitsbergen ons te zeggen hebben”

De laatste gezamenlijke lezing van Adelbertvereniging-Venray en Literair Café Venray stond gepland op 3 april 2020 met Sigrid Kaag. Zij zou in de Grote Kerk een lezing houden in het kader van 75 jaar bevrijding van Venray. Deze lezing kon helaas vanwege de toen ingevoerde Corona-maatregelen en -beperkingen niet doorgaan.

Op maandag 9 januari 2023 gaan de Adelbertvereniging en Literair Café Venray na twee jaar weer door op de eerder ingeslagen weg met een jaarlijkse gezamenlijke lezing. Nu is Frank Westerman hiervoor in De Baank in Leunen uitgenodigd.

Westerman studeert Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek over de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes verblijft hij in 1987 in Puno, in het zuiden van Peru. In die tijd schrijft hij zijn eerste journalistieke reportages. In 1992 wordt hij correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Voor het NRC Handelsblad bezoekt hij diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs weet hij in 1995 als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val van de enclave. Zij schrijven daarover Srebrenica, het Zwartste Scenario (1999). Tussen 1997 en 2002 is Frank Westerman correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou. Sinds 2002 woont en werkt hij als fulltime schrijver in Amsterdam.

Westerman is één van de bekendste non-fictie schrijvers van Nederland. Hij schrijft ‘met de pen en de bravoure van een groot romanschrijver’, aldus De Standaard der Letteren. Vrijwel al zijn boeken worden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen, meerdere zijn bekroond. Met 55 vertalingen in vijftien verschillende talen is Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

‘Wij, de mens’ (2020) is een tijdreis langs de Maas (!) en naar Flores, Indonesië, op zoek naar onze oorsprong, aan de hand van illustere pioniers van de oermenskunde. ‘De wereld volgens Darp’ (2019) – waarin Westerman de Koude Oorlog laat nagalmen van Havana tot in het Drentse dorp ‘Darp’ (waar Amerikaanse kernkoppen lagen opgeslagen). De graanrepubliek (2018), het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. In het voetspoor van Sicco Mansholt reist de lezer mee van de executieverkoop van de hoeve Torum in 1922 via het verzet in de Wieringermeer naar het naoorlogse Brussel en Berlijn, om weer uit te komen in de kleidorpen achter de Waddendijk. ‘In het land van de ja-knikkers’ (2018), een bundeling van Westermans meest beklijvende reportages over het veranderende Nederland in de afgelopen 25 jaar. ‘Een woord een woord’ (2017) over de Molukse treinkapingen en of we een weerwoord hebben op terreur sinds de aanslag op Charlie-Hebdo.

Frank Westerman zal zijn publiek zeker weten te boeien met zijn originele wijze van naar de wereld en de mensen kijken. De toegangsprijs bedraagt voor zowel leden van de Adelbertvereniging-Venray als Literair Café Venray en alle andere belangstellenden slechts 5 euro. Wij hopen u op 9 januari 2023 in De Baank te kunnen begroeten.